ÄÄNEKOSKEN RK HISTORIA

PUHETTA ROTARYN TULEVAISUUDESTA 20 VUOTTA SITTEN

Esimerkiksi ikä- ja roolikysymykset näyttävät olevan eräille rotareille elämää suurempi ongelma; kuoletetaanko ukkoklubit ja tehdään tietokonefriikeille aivan tuliterät? Entä naisasia? Jos asiaa pidetään esillä sopivan sovinistisesti, pysyy Rotary otsikoissa ja asian luonnollisuus häviää entistä typerämpien esitysten taustalle!

Rotaryn fundamenttien kanssa flirttailu ilman visiota siitä mitä me olemme, ja mitä haluamme olla, loukkaa niitä, jotka ”haluavat nähdä edemmäs” (1991-92 teema). Piirissä 1390 olemme sopineet, ettei sanoja ”ukkoutuminen ja ”akkautuminen” käytetä ja samaa suosittelen erityisesti niille ystäville, jotka jatkuvasti puhuvat jäsenyydestä kaksinapaisesti; miehet ja naiset, nuoret ja vanhat, aktiiviset ja ”takapenkkiläiset”.

Eroan järjestöstämme välittömästi, jos läpi ajetaan sellaisia klubi- ja jäsenratkaisuja, joiden perusta lähtee muusta kuin ihmisen kyvystä ajatella, tuntea ja olla rotari ikään tai sukupuoleen katsomatta. Kun katsoin Hämeenlinnan rotaryklubin 60-vuotisjuhlan yleisöä, näin eräässä pöydässä 34 vuotiaan jäsenen, toisessa 94 vuotiaan ja kolmannessa maaherran, jolle juuri oli täyttynyt 50. vuosi rotarina. Klubin koin elinkelpoiseksi kaikilla mittareilla tulevaisuudessakin.

Samoja tuntoja koin klubikierroksella Tampereellakin, kun vanhin piirin klubi (Tampere-Tammerfors) monipuolisesti osoitti innostunutta voimaansa ja uusi tamperelainen (Tammer-Nova) oli luonut toimintaansa taustalle palvelun ja yhteenkuuluvuuden hengen. Jokainen piirin klubi osoitti elinkelpoisuutensa ja pyrki jäsenten otossa ja jäsenhuollossa suureen huolellisuuteen eikä isompi ongelmia esiintynyt.

Eivätkö muka kasvavat eettiset ongelmat koske meitä kaikkia ja samalla paremman tekemisen koodit, joihin rotaryn toiminta perustuu? Myös nuoria osaajia ja koulutettuja päättäjiä, ohjeeksi tulevaa varten? Rotaryssa on kysymys yhteisöllisyydestä, palvelusta ja yhdessä tekemisestä ilman jäsenten, klubien ja paikkakuntien välisiä ristiriitoja.

Piirin 1390 kuvernööri 1998-99 Lars-Olof Fredriksson