HAVAINTOJA ROTARYN SUURUUDEN AJALTA

Nämä muistelukset liittyvät Äänekosken rotaryklubin vahvuuden ajoille, eli 90 -luvun molemmin puolin.

Ensiksi jäsenkunta koostui kaupungin vaikuttajista; tehtaan johtajista, pankin vastuuhenkilöstöstä, yrittäjistä, oikeustoimen edustajista, lääkärikunnasta sekä muuten alaansa laajasti tuntevista virkamiehistä (ja naisista v. 2000 jälkeen). Aluksi kokoonnuttiin viikoittain lounasaikaan ja myöhemmin illalla.

Tilanne on asteittain muuttunut Äänekoskella, kun perinteisen klubitoiminnan yhteiskunnallinen vaikuttavuus on vähentynyt ja muutostekijät eivät hyvin sovi ikääntyvälle jäsenkunnalle. Yritys- ja pankkimaailman sekä hallinnon vetäytyessä suurempiin kaupunkikeskuksiin on perinteinen kasvualusta samalla ohentunut ja heikentynyt.

Ammatillista jakautumaa seurattiin luokitekartan avulla noudattamalla sääntöä 2 jäsentä/ammatti. Äänekosken rotaryklubi oli suurimmillaan vuonna 1991, jolloin jäseniä oli 42 jäsentä osallistumisprosentin ollessa 70-80 prosenttia. Osallistumisvelvoitetta seuratiin ja sakkomaksun joutui maksamaan luvattomasta poissaolosta. Sisäinen koulutus oli keskeisessä asemassa.

Ohjelmien laadinnassa noudatettiin periaatetta, jossa jäsenesitelmät, ulkopuolisten esitelmät sekä yritysvierailut vuorottelivat. Palvelutoiminta keskittyi lähialueelle, missä sotaveteraanit, koululaiset ja vanhukset olivat etusijalla. Kansainvälinen toiminta perustui nuorisovaihdon lisäksi, GSE ja klubikohtaiseen vierailu vaihtoon. Kansainvälinen tuki (TRF) oli noina aikoina nykyistä vähäisempää.

Tuolloin yhteistyö koulujen kanssa oli aktiivista ammatinvalinnan, stipendien ja esitelmäavun muodossa. Yhteistyön tärkein muoto oli nuorisovaihto, johon Äänekosken rotaryklubi osallistui kiitettävästi sekä lähtevien että tulevien osalta.

Alkuperäinen Äänekosken rotaryklubi oli perinteinen sotien jälkeinen klubi kehittyvässä kasvukeskuksessa, jonka jäsenyys Rotaryn sanoman, työn ja perinteen jatkajana oli kiistaton koko maata ja miksei koko rotarymaailmaa ajatellen.

Lars-Olof Fredriksson