LASSE POHTII

LASSE POHTII:(SiSis 2.9.1988)

                                             UUTISPÄIVÄ

 

   Joskus aina hirvittää avata päivän lehtiä. Uutiset ja ei-uutiset hyppivät sivuilta silmille yhä räikeämpinä ja yksinkertaistetumpina. Ruumiiden määrä ja uhkan suuruus määrittävät otsikkokoot ja kuvat ovat sen mukaan. Onneksi hyvä lehtimiestapa ja säädökset sentään estävät kaikki rajumpien kuvien asettamisen kaiken kansan nähtäväksi. Vähän saman suuntainen on tilanne televisossakin. Kuvat läheltä ja kaukaa ovat usein varsin verisiä ja asiat kuvien taustalla jäävät useinkin varsin epämääräisisksi.

   Tällaistahan elämä on, todetaan usein. Mutta onko se todella näin apeaa, kun katselee ympärilleen ja ottaa ajallisen mittakaavan arvi­oon mukaan. Tottakai ihmisiä kuolee maailmalla lähes joka sekuntti, mutta niin syntyy uuttakin elämää. Kunkin ihmisen kokema todellisuus on todellakin aivan muuta, kuin sähköisten sähkeuutisten yhteen niputettu todellisuus tai sitten iltapäivälehtien mainosjulisteitten kertoma totuus. Uutisten valinnassa on tärkeää myös se, mitä jätetään kertomatta tai nostamatta julkiseen keskusteluun.

   Mutta mikä tässä näennäisen ajankohtaisuuden ja todellisuuden tavoittelussa sitten menee vikaan? Ainakin se, että monelle jää tärkeästäkin asiasta mieleen ehkä pelkkä mielikuva, hyvä tai huono. Iskevästi tarjotun ja äärimmilleen yksinkertaistetun sanoman sisältö saattaa jäädä myös pinnalliseksi ellei kuultua tai nähtyä torjuta lopulta kokonaan. Hyväkin asia saattaa lennähtää harakoille, jos ihminen turtuu tai ärsykkeet ovat liian voimakkaita.

   Ihmisen käyttäytymiselle on ominaista, että vastaanotetaan yleensä sellaista tietoa, joka vahvistaa jo olevaa kantaa ja käsitystä asias­ta. Muu tietoaines torjutaan tai ainakin jatkuva erillistiedon rummu­tus tekee ihmisen väliinpitämättömäksi. On sanottu, että ihmiset seuraavat toisaalta uutisia siksi, että niistä löytyisi vastaus siihen, onko kaikki hallinassa vai onko jokin uhka olemassa. Vastauk­sena tähän ei riitä sähkeuutisten lisääminen, vaan uutisointia on kehitettävä taustojen selvittelyn suuntaan.

KIRJOITIN KOLUMNEJA SISÄ-SUOMEN LEHTEEN 1985-2015. TÄLLÄ SIVULLA MUUTAMIA POHDINTOJA.