NUORISOVAIHTO

Vaihto-oppilaaksi ulkomaille?

Rotary-järjestön monipuolisen toiminnan näkyvimpiä muotoja on nuorisovaihto. Vuosittain yli 8000:lle nuorelle tarjoutuu mahdollisuus tutustua vaihto-oppilaana parin viikon, kuukauden tai kokonaisen kouluvuoden ajan hänelle vieraaseen kulttuuriin Rotaryjärjestön nuorisovaihdon välityksellä. Suomen nuorisovaihto-organisaation kautta kulkee vuosittain noin 600 suomalaista ja ulkolaista nuorta. Tämä sivusto antaa perustiedot Rotaryn nuorisovaihto-ohjelmista ja toimii tiedotusfoorumina vaihto-oppilaille.Kuka voi päästä nuorisovaihtoon?

Nuorisovaihtoon voi päästä periaatteessa jokainen sopivan ikäinen Suomen kansalainen.

Vuosivaihtoon lähdetään yleensä lukiosta tai muusta toisen asteen oppilaitoksesta, sen ensimmäisen vuoden jälkeen. Vaatimuksena on oikea ikä sekä riittävä koulumenestys, jotta vaihtovuosi ei vaikeuttaisi muuta koulunkäyntiä. Riittäväksi menestykseksi riittää kuuluminen luokan parhaaseen neljännekseen. Ikärajat vaihtelevat jonkin verran maittain. Katso tarkemmin vuosivaihdon sivuilta.

Kesävaihtoon ja leirivaihtoon voi lähteä samoin mistä tahansa toisen asteen koulusta, vaatimuksena on ainoastaan oikea ikä.

Mitä vuosivaihto maksaa?

Vaihtokohtaiset kustannukset löydät ko. vaihtomuotoja esittelevästä kohdasta. Kustannukset muodostuvat järjestelymaksusta (400/200 EUR), vakuutuksesta (700 EUR), lentolipuista, viisumista, nuorisovaihtotakista (300 EUR) ja koulutustilaisuuksista. Kohdemaassa kustannuksia lisäävät mahdolliset rotaryn järjestämät vapaaehtoiset retket.

Vuosivaihdossa kohdemaan isäntäklubi maksaa oppilaalle kuukausirahaa n. 60 EUR.

Kuinka ja koska vaihtoon haetaan?

Vuosivaihtoon haetaan vaihtokesää edeltävänä syksynä. Kun vaihtoon lähdetään yleensä lukion 1. luokan jälkeisen kesän heinä-elokuussa, vaihtoon haetaan edellisenä syksynä. Ota silloin yhteyttä paikkakuntasi Rotaryklubiin ja kerro kiinnostuksestasi.

Kesä- ja leirivaihtoon haetaan vaihtoa edeltävän vuoden loppuun mennessä.

Tarkemmat hakuajat ja menettelytavat löytyvät vaihtomuotoja esittelevästä kohdasta (kts oheinen linkki)

Entä Isäntäperhe?

Suomeen tulevan oppilaan isäntäperheenä voi toimia kuka tahansa suomalainen perhe. Perheeltä edellytetään vain normaalia tasapainoista elämäntilannetta, kiinnostusta toimintaan ja aikaa olla ja huolehtia vaihto-oppilaan kaikinpuolisista toiveista ja tarpeista. Isäntäperheenä toimiminen tarjoaa perheelle tilaisuuden tutustua uuteen kulttuuriin, uuteen kieleen (vaikka suomea puhutaankin) ja tietysti uuteen ihmiseen ja hänen omaan perheeseensä. Usein nämä uudet suhteet kantavat pitkälle nuoren aikuisikään ja joskus koko loppuelämäksi tarjoten erinomaisia kontaktimahdollisuuksia, mikäli perhe itse matkustaa nuoren kotimaahan.

Isäntäperheen velvollisuutena on järjestää oppilaalle vain majoitus - mieluiten oma huone - ja ravinto. Isäntäperheenä toimiminen ei maksa mitään eikä siitä myöskään makseta korvausta.

Mikäli olet kiinnostunut toimimaan isäntäperheenä, ota yhteys oman paikkakuntasi rotariklubiin ja ilmoittaudu halukkaaksi. Klubi ottaa sinuun aikanaan yhteyttä ja kertoo asiasta tarkemmin ennen oppilaan maahan tuloa. Saat silloin kuvallisen informaatiopaketin tulevasta nuoresta ja klubi usein myös kouluttaa isäntäperheen uutta tilannetta varten.