PRESERVE PLANET EARTH

17.3.2020

ROTARYLLA YMPÄRISTÖOHJELMA 30 VUOTTA SITTEN

Heinäkuussa 1990 Rotaryn kansainvälinen hallitus päätti silloisen RI:n presidentin brasilialaisen Paulo Costan johdolla juhlia 1. marraskuuta Rotaryn ympäristöpäivänä, ”johon sisältyy paikkakunnalle tai alueelle sopivia aktiviteetteja ja hankkeita.” Preserve Planet Earth” -ohjelma kannustaa Rotareita edistämään tietoisuutta ja huolta globaalista ympäristöstä ja kestävästä kehityksestä. Kestävän kehityksen hankkeet edistävät taloudellista ja sosiaalista kehitystä, joka lievittää köyhyyttä ja säilyttää ympäristön tuleville sukupolville. Tämän tyyppiset Rotary Internationalin hankkeet tukevat YK: n järjestöjä, hallituksia ja yhteisöjärjestöjä, joilla on samanlaiset tavoitteet luoda puhtaampi ja kestävämpi ympäristö. Peruskirjaan sisältyy perintökohteiden ja alkuperäiskansojen, historiallisesti merkittävien rakennusten ja vesiteiden säilyttäminen.

VIISI ALKUPERÄISTÄ PPE-TAVOITETTA 1990-93 OLIVAT

1.       Edistetään kaikkien rotarilaisten tietoisuutta kriittisistä ympäristökysymyksistä, jotka vaikuttavat heidän yhteisöihinsä, maihinsa ja maailmaan.

2.       Lisätään klubien ja piirien toteuttamien ympäristöpalveluhankkeiden ja työpajojen määrää ja monimuotoisuutta

3.       Pyritään sijoittamaan ympäristökomponentit kaikkiin Rotary-palveluihin varmistamaan, että nämä projektit tukevat kestävää kehitystä

4.       Kehitetään maailmanlaajuisesti julkista imagoa Rotarysta ympäristön puolustajana eri yhteisöissään.

5.       Pyritään yhdistämään eri ympäristöalojen toimijat yhteisen tavoitteen puolesta.

”Me rotarit olemme tämän maailman kansalaisia ja meille kuuluu historiallinen vastuu suojella ja säilyttää planeettamme elinkelpoisena”