ROTARY JA YMPÄRISTÖOHJELMAT

7.2.2020

Rotary on määrittelemässä ympäristöasioita, joihin vesikin kuuluu, uudeksi painopistealueekseen.

Yli 660 miljoonaa ihmistä erityisesti kehitysmaissa on edelleen ilman puhdasta juomavettä Jopa 4,5 miljardilla ihmisellä ei ole turvallista puhtaanapitoa ja noin 2,4 miljardilla ihmiseltä puuttuvat kunnolliset saniteettitilat ja käymälät. Tämä altistaa köyhien maiden edustajat mm. koleralle ja muille tarttuville taudeille. Seisovat vesilähteet edistävät myös malarian leviämistä. Likainen vesi pahentaa aliravitsemusta, joka varhaislapsuudessa koettuna vaikuttaa pysyvästi aivojen kehitykseen ja vaarantaa näin lapsen koko tulevaisuuden. Likaisesta vedestä johtuvat taudit lisäävät terveysriskejä myös odottavilla äideillä ja vastasyntyneillä. Ripuli on yleisin alle 5-vuotiaiden lasten kuolinsyy Saharan etelänpuoleisessa Afrikassa.

Puutteelliset vesi- ja käymäläolosuhteet kouluissa johtavat usein siihen, että tytöillä ei ole sopivia tiloja hoitaa henkilökohtaista hygieniaansa kuukautisten aikana ja tämän vuoksi he joutuvat jäämään pois koulusta.

Suomessa vessoista ja puhtaasta vedestä ei ole pulaa ja vettä voi juoda suoraan hanasta, mutta tämä ei ole mahdollista suurimmassa osassa maapalloa. Meillä on moneen kehitysmaahan verrattuna myös paljon enemmän makeaa vettä. Moni kehitysmaa sen sijaan taistelee vesipulan kanssa kuivilla alueilla, ja ilmastonmuutos ja saastuminen uhkaavat pahentaa ongelmaa entisestään. Veden riittävyyttä haastavat myös väestönkasvu, kaupungistuminen ja teollisuuden nopea kasvu.